ממחלף עין תות על שם נחל תות שעוצר בכוחותיו האחרונים את טפיש מס' 6, עד שכונת האורנים על שם האורנים שכרתו בתוך המחצבה הדרומית בראש-פינה.
ישראל בשנות ה-2000 היא ארץ ללא מתום, נופי קדם פצועים ושבורים מהצפון עד הדרום.
לפעמים בגלל קווי חשמל על עמודי ענק שחותכים הרים מהגליל ועד הר הנגב, מעמק יזרעאל עד מכתש רמון. לפעמים אלו מחצבות שנקראות בטעות שכונות, בכפר ורדים, כפר חנניה, ראש-פנה ועוד ועוד. וכדי לתת לה טעם לארצנו כמו תיבול של תבשיל, אנחנו מפזרים לה זבל בכל שביל.
הרבה פעמים גורמי הנזק הם כבישים ומחלפים אדירי ממדים כאילו נועדו לשרת אוכלוסיה במרחביהן האין סופיים של סיביר או נברסקה - המתכננים שכחו כנראה להתעדכן עד כמה ישראל קטנה וצפופה. ובנו מחלפים בגודל מאות דונמים. אבל הם לא שכחו ל"שקם" את הנוף, יעני איפור על פני הגויה, הגויה שהייתה פעם ארץ נושמת. האם הכבישים האלו באים לפתור בעיית תחבורה? להגיע היום מראש-פינה לתל-אביב או קריית שמונה לוקח בדיוק אותו זמן כמו לפני שלושים שנים (עכשיו זה רק יותר מכוער). אז מה יכולה להיות הסיבה?
והחציבה? למה צריך לגור במחצבות? בעולם ישנן המון שכונות וערים שבנויות עם הטבע לא נגדו. אפילו אצלנו בארץ אפשר לראות תכנון הגיוני כמו בקריית טבעון.
יותר זול, יותר יפה, יותר נוח לתושבים. יותר פשוט וזול לטפל בתשתית, אלפי שנים בנו כך על מדרונות. אצלנו בשכונה הדרומית היה ואדי קטן שקוראים לו 'שרביק' למה מילאו אותו עפר? מה היה קורה אם היו עושים לאורכו טיילת ומעליו גשרון? או שאולי עדיף לסתום אותו ובמקום זה לטייל בקַניון ? אגב, איפה אנחנו הישראלים אוהבים יותר לטייל בטבע או ב-H&M?
צריך חשמל וקווי ביוב, צריך צינורות מים ותעלות ניקוז. אבל האם צריך שהם ייחצבו ויפגעו בכל סלע וגיא? נכון שהקנקן ניכר בתוכנו, אבל זה נפלא אם הוא גם יפה.
ישראל היא ארץ מאוד מיוחדת, היא נמצאת במפגש של ארבעה לאזורים גיאוגרפיים. יש בה הכול שלג ומדבר, ים והרים. בקע הכי עמוק וכמעט הכי חם בעולם ויש בה גם אזורים קרירים וגבוהים. ארץ עם מגוון קרקעות אדיר: בזלת גיר וחול, ואין סוף סוגים של צומח וחי, היא חלק מערש הציביליזציה האנושית, אז למה להרוס?
ילד רואים לו על הפנים מה אכל, בארצנו רואים מי הלך ולאן טייל. זה לא סימני דרך זה סתם לכלוך. לא, הנזל וגרטל או עמי ותמי לא סימנו כאן את דרכם חזרה. הם הלכו רק בכיוון אחד – בשביל קליפות החיתולים. לא צריך סבון הוא בילט-אין בנחל, ופלסטיק הוא צמח לארצות שחונות, הוא גדל בלי השקיה.
איך מאיפה ולמה באה ההתנהגות הזאת?
החיות שסביבנו נוהגות לסמן בעלות, הן לא עושות את זה עם אבני גבול גדרות וחומות.
הן מסמנות את זה בהשתנה או ערמת גללים.
כך זה כנראה גם אצלנו, זאת לא אהבת הארץ זאת הוכחת בעלות!
מותר הישראלי מחיית השדה:
שהחיות מחרבנות בהיקף הטריטוריה שלהן אצלן זאת הוכחת בעלות, ואנחנו? אנחנו מחרבנים את הטריטוריה שלנו.
"רק שביל פסעו רגלי..רק עץ נטעו ידי" – רחל "המשוררת" בלובשטיין
הירשם ל-
תגובות לפרסום (Atom)
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה