מילון כלכלי
(המילון החדש לכלכלית מדוברת, הזכויות לא שמורות רצוי ואפשר להוסיף ערכים)
גלובליזציה – [קולוניאליזם חדש] השתלטות של אנשי עסקים על "המדינות המתפתחות" תוך כדי מניפולציות פיננסיות שמאפשרות להם לרוקן את הקופה הציבורית.
קולוניאליזם חדש – [גלובליזציה] בקולוניאליזם ההיסטורי אנשי עסקים ממדינות מפותחות השתמשו במדינה שלהם לצורך שליטה במדינות אחרות. בקולוניאליזם החדש אנשי העסקים שולטים במדינות ישירות תוך שימוש מסיבי ב"חוקי השוק".
הכפר הגלובלי – ההתיחסות אל העולם כאילו היה כפר אחד גדול מלא פריירים ומטומטמים אחרים. כל קיומו למען כמה מאות בעלי הון שמסתובבים בו כמו שועלים בלול תרנגולות. רוב תושבי העולם מאמינים באגדת הכפר הגלובלי, כאילו שהם לא מנצלים את זמנם לחיסול השכנים הקרובים ותיכנון כלי נשק שיאפשרו להם להשמיד את כל היתר. "אף אחד לא אוהב אותנו / אני לא יודע למה / אנחנו לא מושלמים אבל אנחנו משתדלים / הם לא מכבדים אתנו / אז בואו נפתיע אותם / נזרוק את הגדולה [הפצצה] ונאדה אותם". (רנדי ניומן – מדעי הפוליטיקה)
חוקי השוק – חוקים שמאפשרים לאוליגרכיה העולמית לשלוט בכל האמצעים הפיננסיים והיצרניים בעולם. כמו במשחק מונופול של ילדים, אם קורה שהאוליגרכיה מפסידה, היא מיד משנה את "חוקי השוק". לדוגמא: בנקים יפניים פושטים את הרגל כתוצאה מתאוות בצע לא מרוסנת, מיד מחוקקים חוק שמאפשר למדינה להציל אותם בכספי הציבור ולאחר ההתאוששות להחזיר אותם לידי האוליגרכיה [בחינם].
אוליגרכיה עולמית – כ- 350 משפחות מכל העולם שבבעלותן קרוב ל- 50% מכל ההון והרכוש העולמי. האוליגרכיה העולמית שולטת בקורפורציות [תאגידי ענק בין-לאומיים] ע"י החזקת מניות שליטה.
מניות שליטה [מכונה גם - גרעין שליטה] – מאפשרות לבעליהן שליטה וניהול בחברה שרובה שייך לאחרים. לדוגמא: משפחות אריסון דנקנר שולטות בבנק הפועלים ועושות בו כרצונן, למרות שברשותן רק 25% מהמניות.
דה רגולציה [ביטול פיקוח/תקנות] – ביטול הפיקוח של המדינות על שווקי הכספים, נועד לאפשר לקורפורציות להעביר כמויות כסף ואמצעי יצור בלתי מוגבלים מידי הכלל לידיהן, כל זאת תוך מניעת האפשרות של המדינות להגן על אזרחיהן. לדוגמא: ג'ורג' סורוס הצליח ע"י מניפולציות "ברשות" החוק, להפיל את ערך הליש"ט תוך גרימת הפסד לאזרחי בריטניה ורווח לעצמו.
קרן המטבע הבין לאומית – הוקמה לצורך פיקוח ותאום שערי מטבע וריבית בעולם. לאחר ביצוע ה"דה-רגולציה", משמשת לצורך "התאמת" המדיניות הכלכלית במדינות מתפתחות לטובת האוליגרכיה העולמית. נותנת הלוואות בתנאי, שהמדינה המקבלת לא תנהיג מדיניות כלכלית לטובת אזרחיה ותאפשר לקורפורציות לנהל את המדינה. קרן המטבע דורשת בדרך כלל החלפת מונופולים ממשלתיים במונופולים פרטיים, "פתיחת השוק" כך שניתן יהיה לנצל את משאבי הטבע, כוח אדם זול וכספי מדינה.
הבנק העולמי לפיתוח – בנק שנוסד לצורך מתן הלוואות פיתוח למדינות עניות. משמש היום לצורך העברת כספים לידי האוליגרכיה העולמית. לדוגמא: הבנק מתנה הלוואה לבנית סכר בסין, בפירסום מיכרז בינלאומי אשר בו זוכות חברות בינלאומיות בשליטת האוליגרכיה. מערכת הבקרה והפיקוח של הבנק, מתחשבת בכך שעובדי הבנק היום, יעבדו כמנהלים בכירים בקורפורציות מחר.
ועידת קרן המטבע הבין לאומית – מפגש של מנהלים בכירים בצמרת הכלכלית העולמית, נערך במקומות נופש יוקרתיים ויקרים. מאפשר הכרות בלתי אמצעית בין הנותנים [את כספי משלם המיסים] והמקבלים. הזדמנות טובה, בתנאי אירוח נפלאים לאופטימיזציה של ה"קולוניאליזם החדש".
הפגנות נגד – שאיפה פאטתית של אנשים תמימים לשנות את המציאות הכלכלית העולמית. ניסיון כושל להעלות על סדר היום של קרן המטבע נושאים שקשורים בצדק חברתי איכות חיים ואיכות הסביבה.
מנהלים בכירים [בכירי המשק] – מאגר מצומצם של ח'ברה שמחלקים לעצמם משכורות עתק ורכוש ציבורי. מוסדות הפיקוח של המדינות מלאים כלכלנים, רואי חשבון, בוגרי מנהל עסקים וכו' וגומר, שבהגיעם לגיל 30 עוברים לעבוד "בשוק הפרטי" כמנהלים בכירים. עובדה זאת פוגמת במוטיבציה שלהם ליישם את חוקי הפיקוח, שעדיין לא בוטלו בסיבוב האחרון של ה"דה-רגולציה".
תחרות חופשית – האפשרות שניתנת למנהלים בכירים ובעלי הון להתחרות אחד מול השני בגובה המשכורת/דיווידנדים, אין כידוע חוק משכורת מקסימום.
שוחד מודרני [בקשיש] - כיוון ששוחד קלאסי עדיין אסור על פי החוק, נוהגת האוליגרכיה לשלם שוחד בדרכים אחרות. משרתי ונבחרי ציבור מקבלים תעסוקה עתידית, או אינפורמציה כלכלית שוות כסף. לדוגמא: מיקי אלבין ז"ל "ניהל" את תיקי ההשקעה של מרים בן פורת [מבקרת המדינה], ניסים משעל [ערוץ 2] ועוד דמויות מפתח בישראל. או לחילופין מי שמפריט את בז"ן מקבל ג'וב חלומי בחברה לישראל הבעלים החדשים.
ועידת מדינות אמריקה – מפגש של כל מדינות אמריקה, מטרת המפגש שיתוף פעולה כלכלי. שיתוף פעולה כלכלי בין מדינות אמריקה פרושו, יצירת אפשרות למיליארדרים הרבים מארה"ב, בשיתוף המיליארדרים של דרום אמריקה וכמה פוליטיקאים מושחתים, לחלוב את מעט הכסף של הציבור הדרום אמריקאי. לדוגמא במסגרת ההסכמות החדשות יעקרו חצי מהיערות באמזונס. על הקרקע יוקמו חוות בקר ענקיות של חברות בבעלות בעלי ההון. האדמה ביערות העד עניה מאוד ולאחר כמה שנים של ניצול אינטנסיבי כאשר תהפוך לשממה מוחלטת ילכו בעלי ההון למקום אחר וישאירו את הברזילאים העניים והאינדינים העוד יותר עניים עם אבק וצרות אחרות.
שוק חופשי1 – החופש של האוליגרכיה העולמית, לעשות בכלכלת העולם מה בראש שלהם.
התאגידים הבין לאומיים מחליפים את המדינות בתפקידי הוויסות של השוק ומכוונים את צינור המזומנים לתוך הכיס שלהם.
שוק חופשי 2 - תאוריה ב"מדע" הכלכלה שאומרת כי השוק מנהל את עצמו טוב יותר מכל מוסד נבחר. בהשלכה אל תחום הבריאות נאמר כי ללא טיפול ובקרה רפואית, יזכה האדם לבריאות הטובה ביותר. בהשלכה אל תחום הרכב, אוטו מונע בהילוך וללא נהג, יודע לאן הכי כדאי ליסוע.
היצע וביקוש - רעיון אנכרוניסטי שאומר שהביקוש מגדיל את המחיר ואז היצרנים מגדילים את ההיצע עד שנוצר איזון בין ההיצע לביקוש תוך ירידת מחירים. במציאות המודרנית אם אתה חי בעולם השבע, לא חסר לך היצע של נעליים, אבל נייקי מצליחה למכור נעליים שעלות היצור שלהם דולר וחצי במאה דולר לצרכן.
משבר אנרגיה - מצב מבויים בו מחיר הנפט הגולמי עולה תוך תאום בין נציגי המפיקות (אופ"ק) לנציגי ההון העולמי למרות שהתפוקה לא משתנה. אם המחיר לא עולה אפשר תמיד להמציא מלחמה בעירק ולהבטיח רווח נאה לייצרנים המשניים (פלסתיק, שמנים וכו'). אם קורה שהמחיר יורד כמו ב - 09/04, מוציא מכון הנפט האמריקאי הודעה לעיתונות כי יש שפל ברזרבות ומיד עולה המחיר.
תקציב מאוזן - קיבוע ואפילו הפחתה של צד ההוצאות בתקציב, כך שסך כל השירותים שהמדינה נותנת ירד כל שנה וישאיר את ניהול הכלכלה בידי התאגידים הגדולים.
הפרטה - מכירה של נכסים ממלכתיים ע"פ מחירם בבורסה/שמאות ממשלתית/משא ומתן בין נציגי הממשלה לגביר תורן. הממשלה מוכנה למכור בכל מחיר ואנשי ההון הגדול עושים תורות כדי לא להעלות את המחיר. במקרה אל על נמכרה השליטה בחברה במחיר כנף של ג'מבו. מקרים זהים אפשר לראות לאורך כל התהליך בארץ ובחו"ל, השיא נמצא כרגע בידי רוסיה.
סדר עולמי חדש - באמריקאית, פירושו שליטה של תאגידי הנשק והנפט על הממשל ודרכו על העולם. ביתר העולם מדברים על דומיננטיות של ארה"ב, תוך התעלמות מנושאים כמו עוני, איכות סביבה (ראה פרוטוקול קיוטו), זכויות אדם.
טרור עולמי - ניסיון חסר משמעות אסטרטגית, של פעילים מוסלמים להטיל אימה על המדינות הקולוניליסטיות של העידן החדש. נכון לרגע זה הם מצליחים בעזרתם האדיבה של דוברי ההון הגדול.
דוברי ההון הגדול - עיתונאים במדורי כלכלה ופרשנים כלכליים אחרים שלא מפסיקים לזמרר את עיקרי האמונה (הדתית) של השוק החופשי/קפיטליזם/גלובליזציה. כל הדוברים סמוכים לשולחן האוליגרכים ו/או מרויחים מהשיטה הקיימת. ברוב המקרים מדובר באנשים עם תאריך תפוגה שלאחריו יזרקו, כי מולך הכסף הגדול לעולם אינו שבע.
איסלם פאונדמנטליסטי - המחליף של הקומוניזם כרע עולמי אבסולוטי תורן. למעשה מדובר בחוק הפיסיקלי הישן "כל כוח שמופעל מפעיל כוח שווה בכיוון הנגדי". הכוח הטוטלי שמופעל היום ע"י הכלכלה הדרוויניסטית, דוחף אנשים וחברות לתגובות נגד מגוונות ולעיתים הרסניות.
המימשל האמריקאני- נציגי בעלי ההון בארה"ב שנבחרים באופן 'דמוקרטי' ע"י האזרחים הרגילים של ארה"ב. במקרים קיצוניים מדובר באנשים שהגיעו לשילטון מתוך חוגי התאגידים הגדולים ואליהם ישובו עם תום הקדנציה.
ממשל רפובליקני - בדרך כלל מדובר בנציגי תעשיות הנשק והנפט והברית הבלתי קדושה בינהם (ראה מקרה סודן).
ממשל דמוקרטי - בממשל זה יש נטיה ליצוג הוגן של כלל התאגידים הגדולים, האזרח הפשוט יוצא מורווח רק כאשר האינטרסים שלו חופפים לאינטרסים של הגדולים (נדיר מאוד).
מדינות העולם החופשי - מדינות שצרפו בהתנדבות את אזרחיהן הפשוטים, להיות וסלים של התאגידים הבין לאומיים.
שוק משוכלל - בשוק רגיל המחירים הם פיקציה תוצרת "עושי" השוק ושליחי הקזינו, בשוק משוכלל גם הסחורה היא פיקציה. ע"ע איגו"ח הלוואות, חוזי סחורות עתידיות ועוד.
התאוששות ענף הנדל"ן - עליית מחירי נדל"ן ללא קשר למצב הכלכלי ולשכר שהיא למעשה אינפלציה המוצגת באופן חיובי. התופעה נובעת מהעובדה שהכתבלבים הכלכליים מזדהים עם בעלי ההון שישליכו אותם מחר מובטלים וחסרי בית.
השוק מתאושש - עליה במחירי המניות באופן חסר קשר לביצועי הפירמות, גם כאן מדובר באינפלציה שנובעת מהימורים של גדולים (הקטנים מהמרים בווגאס או באוניות של אריסון / עופר), היא מוצגת בעיתונות הכלכלית כתופעה חיובית בכדי שהחבר'ה הטובים יוכלו לצאת מהשוק ברווח והציבור יפסיד עוד פעם כי "הציבור מטומטם" כשהוא מאמין לפרשנים.
כשל שוק - ביטוי בעל סתירה פנימית לשוק אין מטרות על פי הדוֹגְמָה השלטת הוא פשוט מערכת סטיכית יעילה מאוד, מה שהוא משיג זה הכי טוב על פי ההגדרה. כלכלני הדוֹגְמָה משתמשים בביטוי בכדי שלא יצטרכו להודות שכמו כל אמונה, גם זאת חסרת רציונליות.
התאוששות ענף הנדל"ן - עליית מחירי נדל"ן ללא קשר למצב הכלכלי ולשכר שהיא למעשה אינפלציה המוצגת באופן חיובי. התופעה נובעת מהעובדה שהכתבלבים הכלכליים מזדהים עם בעלי ההון שישליכו אותם מחר מובטלים וחסרי בית.
השוק מתאושש - עליה במחירי המניות באופן חסר קשר לביצועי הפירמות, גם כאן מדובר באינפלציה שנובעת מהימורים של גדולים (הקטנים מהמרים בווגאס או באוניות של אריסון / עופר), היא מוצגת בעיתונות הכלכלית כתופעה חיובית בכדי שהחבר'ה הטובים יוכלו לצאת מהשוק ברווח והציבור יפסיד עוד פעם כי "הציבור מטומטם" כשהוא מאמין לפרשנים.
כשל שוק - ביטוי בעל סתירה פנימית לשוק אין מטרות על פי הדוֹגְמָה השלטת הוא פשוט מערכת סטיכית יעילה מאוד, מה שהוא משיג זה הכי טוב על פי ההגדרה. כלכלני הדוֹגְמָה משתמשים בביטוי בכדי שלא יצטרכו להודות שכמו כל אמונה, גם זאת חסרת רציונליות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה