יום רביעי, 12 בספטמבר 2012

המצב שביר (מתפורר בקלות)



עוד כמה ימים יגיע לישראל מומחה בתחום תעשיית הזכוכית, לא הוא לא בא לייעץ וגם לא לעזור בהקמה או תיקון של מכונות משוכללות. הוא מומחה שיודע לכבות תנורים, לשיר להם תפילת השכבה "להרדים" אותם. זאת תהיה תפילת השכבה לתנור של חברת פיניציה , תנור זכוכית להבדיל מהתנור אצלי בבית מדליקים בדרך כלל רק פעם אחת. הדלקה וכיבוי התנור עולים הון ודורשים ייבוא מומחים מחו"ל אז משאירים אותם דולקים כל הזמן.

מפעל פיניציה הוא לא סתם מפעל תעשייתי מאלו שמדינת ישראל סוגרת בזלזול תוך הפטרת משפט כמו: "ל -תעשייה מסורתית אין מקום במשק מפותח". היא לא ה- LOW_TECH שכולם מזלזלים בו בלי להבין על מה הם מדברים. בפיניציה מייצרים זכוכית ברמה הכי גבוהה בעולם עם הכלים המתקדמים והעובדים המיומנים שתעשייה חייבת.

אפשר לומר שמפעל פיניציה תעשיית זכוכית שטוחה, נסגר בגלל המשבר העולמי שהקטין את כמויות הזכוכית לתעשיית הקולטים הפוטו-וולטאים. אפשר לומר שהוא נסגר בגלל עלית מחיר הדלק בעקבות המשבר האירני וההימורים בתחום הסחורות העתידיות.  אפשר לומר שהמפעל נסגר משום שממשלת ישראל כמו תמיד איננה מקיימת הבטחות ובמקרה זה את ההבטחה להזרים גז טבעי עד למפעל. אפשר לומר שאילו המדינה לא הייתה מבזבזת שנים בניסיון למצוא משקיע פרטי שיקים את תשתית הגז. עד שהתייאשה והקימה אותה עם חברה ממשלתית, כבר היה היום פתרון.

אפשר גם לומר דבר פשוט אבל חשוב: מדיניות פיתוח הפריפריה פשטה את הרגל.
משום שאילו היה המפעל נשאר במקומו ההיסטורי היה כבר יכול להתחבר לתשתית הגז.
מדינת ישראל השקיעה ממון רב בהעברת תעשייה לפריפריה, היא הקימה את אזור התעשייה ציפורית. העברה שעלתה במחיר של הריסת 6000 דונמים של נוף גלילי, סלילת כבישים ומחלפי ענק (כ-11% מהשטח הבנוי בישראל הוא כבישים{קובץ}).  צריך להזכיר כי התעשייה שהועברה לגליל הוסיפה מזהמים לאויר לאדמה ולמים.
אילו תוצאת הפגיעה הסביבתית הזאת הייתה מביאה פרנסה לפריפריה, אילו הייתה גורם מאזן במשוואה הכלכלית (קובץ), אפשר היה להצדיק את זה.
אבל מתברר שהממשלות שלנו עושות את כל הדברים הלא נכונים. במקום לפתח תיירות וחקלאות כפי שדרוש בצפון מעבירים אליו מחצבות ומפעלי תעשיה. בישראל כפי שכבר אמרתי גם לא מבטיחים לקיים הבטחות, לכן המפעלים קורסים ובמקום נופים וטיולים משאירים לנו חורבות ומובטלים.

יום שני, 3 בספטמבר 2012

פני הדור כפני הכלב




בבית הורי היה תמיד כלב ולאורך השנים היו רבים, אבל אני רוצה לספר לכם על כלב אחד מעניין במיוחד. הוא נולד אצלנו לאמו שחורק'ה ושמו היה עוּש. עוש היה רועה גרמני גדול ובעל נשמה עדינה והוא ליווה אותי בבחרותי. כשהקמנו את מושב קדש ברנע גר איתי בחדר וכשנגמרה תקופת ההתיישבות שלי והתחילו הטיולים לחו"ל, חזר לבית הורי בראש-פינה. את ימיו במושבה בילה קשור מתחת עץ השקד. בבוקר ובערב אחרי שהושם מחסום לפיו, יצא לו לטיול בשכונה. המחסום היה הכרח משום שרבים מההולכים ברחוב לא הכירו את עדינותו ופחדו ממנו.
יום אחד שמעתי את עוש נובח נמרצות, יצאתי החוצה וראיתי שהוא מנסה להבריח נמיה. ניגשתי אליו שחררתי אותו ואמרתי לו יאללה רוץ, גרש אותה. עוש נשאר עומד, מבטו היה נעוץ במחסום שהיה תלוי לידו והוא חיכה שאלביש אותו. אמרתי לו עזוב אותך אי אפשר לרדוף אחרי נמיה עם פה נעול, אבל הוא לא זז, כאילו אמר על כללים מוכרחים לשמור. נזכרתי בעוש כששמעתי על השבץ המוחי שאחז בדורון נשר ועל דרך הטיפול של צוות מגן דוד. במשך זמן ממושך עמדו שם אנשים שטיפול במצבי חירום ובבעיות רפואיות הוא המקצוע שלהם והם לא עשו כלום בגלל הכללים. חשבתי לעצמי האם מותר האדם? נראה שלא.
מדינת ישראל עברה שינוי משמעותי מאוד בשנות קיומה, מחברה יוזמת, חושבת, יוצרת, מחדשת - שוברת כול דוֹגמה הפכה לחברה בה העיקר הוא לשמור על הכללים. כאשר חייל נהרג בודקים אם הפיקוד נהג על פי הנוהל, כשהולך רגל נדרס שואלים זה קרה במעבר חציה? כשטרקטור דורס מפגינה בודקים אם הנהלים נשמרו. לא בודקים אם הופעל הגיון, לא בודקים את ההסתברות לטעות. לא שואלים אם המשימה הייתה נחוצה, אם נעשה שימוש בידע, בניסיון, ובשכל ישר. לא, רק אם זה נעשה לפי הכללים.
לפני כמה חודשים הלכתי לועידה האידאולוגית של מפלגת העבודה. כמו רבים וטובים נסעתי ברכב פרטי לתחנת הרכבת הקרובה (אצלנו בפריפריה זה שעה ורבע) ומשם לתחנת וולפסון. מהתחנה יצאנו קבוצה של כמה עשרות והלכנו ברגל לאולמי גאלרי פאלס מקום הועידה. בדרך היינו צריכים לחצות את רחוב הלוחמים, האור ברמזור שלנו היה אדום. שמעתי סירנה מתקרבת ואמבולנס הופיע מפלס את דרכו בין המכוניות שעמדו ברמזור, כשהתקרב התחלף הרמזור להולכי הרגל. עמדתי עם ידיים פשוטות לצדדים ואמרתי: חכו אי אפשר עכשיו. אבל ירוק אמרו לי. אבל אמבולנס אמרתי. אמרתי ונזכרתי בפעם הראשונה (1980) שעשיתי סיור בישראל לחבר מגרמניה, הוא שאל אתה לא מחכה לירוק? עניתי לא, אני רק מחכה שהכביש יתפנה.